Preventie

Gelukkig kunt u zelf veel doen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Bij vrouwen is aangetoond dat een gezonde leefstijl met veel sporten en gezond eten maar liefst 82% van alle infarcten kan voorkomen. Vooral na de overgang is dit heel belangrijk. Bovendien is aangetoond dat veel bewegen, goed letten op het gewicht en gezond eten overgangsklachten kan verminderen. Twee vliegen in één klap dus, als het gaat om uw gezondheid.

Wat u zelf kunt doen:

  1. Stop met roken

    Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeddruk stijgt, en nicotine maakt de aderen ruwer waardoor er sneller plaquevorming plaatsvindt. Bovendien activeert roken het stollingssysteem met kans op een acute afsluiting van een kransslagader (en dus een infarct). En vrouwelijke rokers komen gemiddeld 2 jaar eerder in de overgang.

  2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

    Het beste is om iedere dag en minimaal vijf dagen per week, een half uur intensief te bewegen.

  3. Eet gezond en gevarieerd

    Dus: vooral groenten en fruit, magere zuivelproducten (zorgt voor daling bloeddruk), magere vleessoorten en twee keer per week vette vis. Eet verder regelmatig soja bonen of ander voedsel met plantoestrogenen (zoals broccoli), stoffen die de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang kunnen verminderen.

  4. Gebruik weinig zout

    Vanwege de stijging van de bloeddruk, en eet dus ook weinig zoute snacks of kant-en-klaar producten (die zitten boordevol zout).

  5. Drink alcohol met mate

    Niet meer dan één glas alcohol per dag en liefst niet iedere dag.

  6. Drink veel thee

    Uit een groot Frans onderzoek blijkt dat drie koppen thee per dag de vaten schoon houdt. Bij vrouwen tenminste. Voor mannen geldt dit niet, onduidelijk is waarom.

  7. Houd uw gewicht op peil

    En probeer bij overgewicht af te vallen.

  8. Neem extra vitamine K2

    Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat vitamine K2 een sleutelrol speelt bij behoud van sterke botten (zie elders in deze brochure) én gezonde bloedvaten. Vitamine K2 remt de verkalking van de bloedvaten en reeds gevormde kalkmassa´s verdwijnen zelfs uit de aderen bij inname van hoge doses (advies: 45 mcg per dag).

  9. Vermijd stress

    Stress is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, zo weten we inmiddels uit onderzoek. Zorg dus voor voldoende ontspanning in uw leven!

Stresslijn

Fonds voor het Hart heeft diverse brochures uitgebracht over de relatie tussen stress en hart- en vaatziekten. U kunt deze gratis bij ons opvragen.

Wees alert

Omdat de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten nog niet zo lang bekend zijn, en omdat steeds meer vrouwen last krijgen van hartklachten, is het verstandig dat vrouwen na de overgang zich regelmatig laten controleren. Vooral bij risicofactoren als hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, chronische stress en diabetes is het van belang om alert te zijn op mogelijke hartklachten.

Wees het voor!

Beter nog dan alert te zijn op hart- en vaatziekten, is het ze vóór te zijn! U heeft dit immers zelf voor een groot deel in de hand. Met een gezonde leefstijl krijgen de risicofactoren die leiden tot hart- en vaatziekten weinig kans. En daarmee houdt u dat hartinfarct ook ver van uw bed. Doe dus aan preventie. En begin vandaag nog!