Mindfulness

Stress is een grote risicofactor voor hart- en vaat­ziekten, veel groter dan lange tijd werd gedacht. Mogelijk zelfs groter dan roken. Omdat Fonds voor het Hart de preventie van hart- en vaatziek­ten hoog in het vaandel heeft staan, besteden we dit jaar extra aandacht aan stressverlaging. Een van de meest effectieve methodes op dit gebied is wel Mindfulness. Niet voor niets is deze methode de laatste jaren sterk in opkomst. Maar wat is mind­fulness precies? En is er ook een directe relatie tussen mindfulness en hart- en vaatziekten?

Stress en het hart

Stress is een sluipmoordenaar. Even stressen is geen probleem, daar zijn we op gebouwd. Maar als het chronisch wordt, heeft dat nare gevolgen. Slijtage en verouderingsprocessen worden versneld en het risico op ziekte neemt toe. Vooral het hart heeft het zwaar te ver­duren. Het effect van langdurige stress op het hart is te vergelijken met de gevolgen van dertig jaar ouder of twintig kilo zwaarder worden. Daarnaast vermindert het chronisch te hoge gehalte van het stresshormoon cortisol het functioneren van de hersenen en van het immuunsysteem: je wordt vatbaarder voor infecties. Ook kan stress de kans op vetzucht verhogen: een hoog gehalte aan cortisol zorgt voor extra opslag van buikvet. En wie te zwaar is heeft ook weer grote kans op hart-en vaatziekten. Bovendien verhoogt lang­durige stress de kans op een depressie. En een depressie verhoogt ook de kans op hart-en vaatziekten.

Wat is mindfulness?

Mindfulness - wat zich het beste laat vertalen als opmerkzaamheid - is een nieuwe stroming binnen de psychotherapie waarbij alles draait om 'leven met aandacht'. Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude boeddhistische meditatietechnieken, gecombineerd met yoga en kennis uit de westerse psychologie. In een intensieve training van acht weken leren deel­nemers zich een andere levenshouding aan: bewust­wording van alles was zich voordoet in het hier en nu, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen.

De belangstelling voor deze vorm van aandachttrai­ning neemt de laatste jaren sterk toe en er komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat een training in Mindfulness langdurig positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maag­darmproblemen, stress, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten kan Mindfulness de kwaliteit van leven verbeteren.

Korte geschiedenis

De training werd in 1979 opgezet door Jon Kabat -Zinn, een Amerikaanse microbioloog, werkzaam in een academisch zieken­huis. Hij wilde iets doen voor patiënten die uitbehandeld waren en die 'maar moesten leren leven met hun ziekte'. Kabat-Zin bedacht een vorm van aandachtsgerichte meditatie waardoor mensen beter zouden leren omgaan met pijn, verdriet en angst. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). De resultaten waren van meet af aan zeer positief: de fysieke klachten van patiënten namen af en men voelde zich psychisch een stuk beter. Het programma werd standaard ingevoerd in het ziekenhuis; inmiddels hebben duizenden mensen de training gevolgd.

Wat is het 'geheim'?

Door mindfulness leren we om in het hier en nu te zijn. In het dagelijks leven zijn we met onze gedach­ten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot. Zo schiet ons leven voorbij, terwijl we piekeren over dingen in het verleden en ons zorgen maken over de toekomst...

Mindfulness leert ons om er meer te 'zijn', tijdens het fietsen, autorijden, koken of schoonmaken. Elke keer als onze gedachten afdwalen (en dat is heel vaak), leren we onze aandacht weer terug te bren­gen bij het heden, bij onze gevoelens en ervaringen hier en nu. Dat heeft drie belangrijke gevolgen: u houdt minder ruimte over om te piekeren, ervarin­gen worden levendiger en intenser als u ze met volle aandacht doet en u raakt meer vertrouwd met wat zich in uw lichaam afspeelt, waardoor u minder snel fysieke klachten negeert.

"De kern van Mindfulness is om niets te willen oplossen. Door niet te streven naar verandering, ontstaat er juist ruimte waarin verandering mogelijk is."

Mindfulness trainer Johan ringe in: Psychologie, september 2006

De training concreet

De training bestaat uit acht sessies waarin concen­tratieoefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditaties worden gehouden. Thuis mediteren de cursisten daarnaast drie kwartier per dag. Door deze aandachttrainingen raakt men sterker in het hier en nu. De ervaring leert dat in het hier en nu zijn de gedachten kalmeert en het lichaam ontspant. Daarnaast krijgen cursisten een aantal cognitieve vaardigheden aangereikt, zoals: jezelf niet veroor­delen, jezelf niet te sterk laten meeslepen door gevoelens (er met afstand naar kijken) en een zekere gelijkmoedigheid. Een training van acht weken is genoeg om de basisvaardigheden aan te leren. Maar daarna is het wel belangrijk te blijven oefenen.

Mindfulness oefeningen

Wat Mindfulness is kun je beter ervaren dan erover lezen. Daarom een paar bekende Mindfulness oefeningen om u een indruk te geven:

  1. Richt voordat u 's ochtends uit bed stapt en voordat u gaat slapen uw aandacht op uw ademhaling. Haal vijf keer aandachtig adem.
  2. Kies een dagelijkse bezigheid en doe die met aandacht (werken in de tuin, douchen, aankleden). Doe het zo langzaam dat u zich bewust bent van wat u voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft.
  3. Neem regelmatig drie minuten 'ademruimte' tijdens uw bezigheden. Stel uzelf drie vragen: Hoe gaat het met me? Hoe is mijn ademhaling op dit moment? Hoe voelt mijn lichaam?

Mindfulness in onderzoek

Uit onderzoek komt naar voren dat mindfulness een effectieve methode is tegen:

  1. Stress
  2. Depressies
  3. Angst- en paniekstoornissen

Onlangs bleek uit onderzoek dat bij mensen met drie of meer depressies mindfulness de kans op een nieuwe depressie met 50% vermindert. Mindfulness werkt hier even goed als een behandeling met antidepressiva.

Mindfulness wordt mondjesmaat toegepast in ziekenhuizen, onder andere in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Universitair Ziekenhuis in Gent. Ook sommige medisch psychologen passen het tegenwoordig toe.

Mindfulness en hart- en vaatziekten

Bij de preventie van hart- en vaatziekten kan mind­fulness dus een belangrijke rol spelen, omdat het stress en depressies vermindert. Maar hoe zit het met de behándeling van hart- en vaatziekten? We vroegen het aan de Nederlandse mindfulness deskundige, dr. I. Nyklicek, verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij vertelt dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het daadwerkelijke effect van mindful­ness op de conditie van hart en bloedvaten. Nyklicek zelf is op dit moment bezig met een onderzoek naar de effecten van mindfulness op het psychisch welbe­vinden van dotterpatiënten. Daarbij zal hij ook kijken naar factoren als bloeddruk en ontstekingen (waar­onder tnf-alfa, een berucht ontstekingsbevorderend eiwit).

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan mindfulness zeker een interessante methode zijn voor hart- en vaatziekten. Het heeft namelijk twee grote effecten:

  1. Ontspanningsbevorderend

    En dat betekent: een grote hartslagvaria­biliteit en een lagere bloeddruk. Beide zijn gunstig voor het voorkomen van (een herha­ling van) hart- en vaatziekten.

  2. Stimulering van de prefrontale hersengebieden

    Daardoor zijn negatieve emoties beter te hante­ren en er ligt een link naar het autonome zenuwstelsel. Wanneer dat ~oed functioneert, heeft dat een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.

Conclusie

Mindfulness is een sterk en bewezen instrument voor het verminderen van stress en depressie. Dit zijn beide belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mindfulness is dus een krachtige methode voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Er is nog weinig bewijs dat mindfulness specifiek bijdraagt aan een betere behándeling van hart- en vaatziekten, maar de verwachtingen zijn hoogge­spannen. Bij kankerpatiënten is al wel vastgesteld dat mindfulness positieve effecten heeft op het psychisch welbevinden en het verlagen van stresssymptomen, en daarmee gunstig is voor het herstel. Meer onder­zoek zal moeten uitwijzen of dit ook geldt voor hart­en vaatpatiënten.

Interesse?

Op veel plaatsen in Nederland worden tegenwoordig Mindfulness trainingen aangeboden.