Het verschil tussen obesitas en overgewicht

Hierboven is al aangegeven dat obesitas een risicofactor is voor zowel diabetes als hart- en vaatziekten. Wanneer heeft iemand zo veel overgewicht dat er sprake is van obesitas?

Dat wordt bepaald aan de hand van het BMI. BMI staat voor body-mass index. Het BMI wordt berekend door het gewicht van het lichaam in kilo's te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Dat betekent dat iemand die 1 meter 65 lang is en 60 kilo weegt, een BMI van 22 heeft. Dat is een gezond gewicht.

Als gezond gewicht wordt beschouwd een BMI tussen 18,5 en 25,0. Een BMI van 25 tot 30 betekent overgewicht. Obesitas begint bij een BMI van 30. Hoe hoger het BMI is, hoe ernstiger de obesitas. Een BMI onder 18,5 is ondergewicht, wat uiteraard ook ongezond is. Er zijn op het internet allerlei sites te vinden die uw BMI precies voor u kunnen uitrekenen, als u uw gewicht en lengte invoert.

In mei 2015 is er in het tijdschrift Annals of Internal Medicine een interessant artikel verschenen waaruit blijkt dat, hoewel obesitas een risicofactor is voor diabetes en hart- en vaatziekten, overgewicht dat niet is. De auteurs noemen dit de 'obesitas paradox'.

Dit is omdat uit onderzoek is gebleken dat mensen met hart- en vaatziekten en overgewicht (BMI tussen 25 en 30) langer leven dan mensen met hart- en vaatziekten en een normaal gewicht (BMI tussen 18,5 en 25). De auteurs van dit artikel hebben onderzocht of dit ook geldt voor mensen met diabetes.

Uit dit Britse onderzoek bleek dat diabetespatiënten met overgewicht of obesitas meer risico liepen om hart- en vaatziekten te krijgen. Daar stond echter tegenover dat degenen met overgewicht betere overlevingskansen hadden dan mensen met een normaal gewicht of ondergewicht. Mensen met obesitas en een normaal gewicht hadden dezelfde overlevingskansen. Mensen met ondergewicht hadden de slechtste overlevingskansen.

De auteurs opperen enkele mogelijke verklaringen voor deze paradox, zoals: misschien roken en drinken mensen met een laag gewicht meer dan zwaardere mensen. Een andere mogelijkheid is dat mensen met obesitas regelmatiger worden gecontroleerd op diabetes, waardoor er eerder maatregelen worden genomen.

De auteurs benadrukken dat deze uitkomst geen vrijbrief is om aan te komen, tenzij men ondergewicht heeft natuurlijk.