Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

MaculadegeneratieHoge bloeddruk is ook een van de risicofactoren voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie, naast (uiteraard) leeftijd, roken en langdurige blootstelling aan de zon. Maar er zijn ook andere factoren zoals ras (het komt meer voor bij blanken), geslacht (vrouwen lopen meer kans dan mannen) en voeding. Voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt vaak de afkorting AMD gebruikt van de Engelse term age-related macular degeneration. De macula of gele vlek bevindt zich in het midden van het netvlies; het is de plek waar de binnenkomende lichtstralen op gericht worden.
Het is dus het belangrijkste deel van uw zicht. Wanneer de macula beschadigd wordt, behoudt u wel uw perifere blikveld, maar in het midden, waar datgene waar u naar kijkt zich bevindt, zit een rond grijs gat.
Er zijn twee soorten AMD, de droge en de natte. Bij de droge ontstaan er harde stukjes, die drusen genoemd worden, onder de macula. Hierdoor gaat het zicht langzaam achteruit. Negentig procent van de mensen met AMD heeft de droge vorm. Hier is nog geen behandeling voor, maar de meeste mensen kunnen met behulp van een vergrootglas blijven lezen.
De natte vorm van AMD is veel ernstiger, omdat de achteruitgang van het zicht hierbij snel gaat. Bij natte AMD ontstaan er nieuwe bloedvaatjes onder de macula die broos zijn en vocht lekken. Door dat vocht gaat de macula kapot. Ook deze vorm kan niet genezen worden, maar er zijn wel een aantal behandelingen waarmee men de aandoening kan stabiliseren. Er worden dan bepaalde geneesmiddelen in de ogen geïnjecteerd of de bloedvaten worden gelaserd.