Voedingsmiddelen die de kans op een beroerte verkleinen

Witte groenten en fruit
In september 2011 verscheen er in het medisch tijdschrift Stroke het verslag van een aan de Universiteit van Wageningen uitgevoerd bevolkingsonderzoek. Hiervoor vulden 20069 mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 20 tot 65 een enquête in over hun voeding. In de tien jaar erna kregen 233 van deze mensen een beroerte. Het bleek dat de mensen die de grootste hoeveelheid witte groenten en fruit aten, 55 procent minder risico liepen een beroerte te krijgen dan de mensen die de kleinste hoeveelheid aten.

De in het onderzoek genoemde witte groenten en fruit zijn:
• Knoflook                        
 
Prei
• Uien                                 
• Appels
• Peren                               
• Banaan
• Bloemkool                      
• Witlof
• Komkommer
• Champignons

Aardappelen
Aardappelen zijn duidelijk niet meegenomen in dit onderzoek, misschien wel omdat het gesubsidieerd werd door het Productschap Tuinbouw. Maar naar Nederlandse begrippen is een aardappel nu eenmaal geen groente. De Amerikaanse auteurs van een artikel over het belang van aardappelen voor de voeding dat in mei 2013 in het tijdschrift Advances in Nutrition verscheen, citeren het onderzoek uit Wageningen en merken op dat het vreemd is dat nu net de aardappel is overgeslagen in het Wageningse onderzoek, omdat de aardappel zeer veel kalium bevat. Deze uitspraak baseren zij op een Zweedse overzichtstudie van tien onderzoeken naar beroertes die in juli 2011 in Stroke gepubliceerd is. Uit dit artikel blijkt dat voor iedere 1000 mg kalium die men per dag meer consumeert, de kans op een beroerte elf procent kleiner wordt. Misschien speelt het onder rozijnen al besproken bloeddrukverlagende effect van kalium hier ook een rol in. Op basis van deze gegevens lijken ook aardappelen aan het lijstje hierboven van gezonde witte groentes te kunnen worden toegevoegd. De auteurs van het aardappelartikel wijzen er wel op dat hun gezondheidsclaims gelden voor gewone, thuis gekookte aardappelen, niet voor bereidingen met veel vet of fabrieksproducten zoals chips.