Wat is eiwitrijke voeding?

Er zijn plantaardige en dierlijke bronnen van eiwitten. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Voorbeelden van plantaardige eiwitten zijn:
• Granen; denk aan havermout, rijst en tarwe (in brood en pasta bijvoorbeeld).
• Peulvruchten; bijvoorbeeld (soja)bonen, erwten en linzen.
• Noten; zoals amandelen, walnoten en hazelnoten.
• Paddenstoelen; bijvoorbeeld champignons.

Dierlijke eiwitten zitten in:
• Rood vlees; zoals rund-, lams- en varkensvlees.
• Vis; zoals haring, zalm en kabeljauw. Schelp- en schaaldieren zoals mosselen en garnalen worden als voeding ook
  tot de vis gerekend.
• Wit vlees of gevogelte; zoals kip, kalkoen en eend.
• Melk en melkproducten; zoals kaas, yoghurt en boter.
• Eieren.

Dierlijk eiwit bevat voldoende van alle essentiële aminozuren. Vlees bevat het meeste eiwit, twintig tot dertig procent. De kwaliteit van het eiwit is het hoogst in eieren en melk.

Van de plantaardige eiwitten is soja het best. Het bevat alle essentiële aminozuren in voldoende mate. Vegetariërs en vooral veganisten moeten er dan ook goed op letten dat ze verschillende plantaardige eiwitten eten om alle noodzakelijke aminozuren binnen te krijgen.
Bruine bonen met rijst is zo’n klassieke combinatie die volwaardige eiwitten levert. In granen zit veel methionine en weinig lysine; in peulvruchten zit juist veel lysine en weinig methionine.