Vitale vitamines

-- Vitale vitamines --

De B-vitaminen

De B-vitaminen (B2, B6, B12 en met name B11) zijn vooral belangrijk om het niveau aan homocysteïne en in ons bloed laag te houden. Een te hoog homocysteïne gehalte is een zelfstandige risicofactor voor hart- en vaatziekten, waar de laatste jaren veel over gepubliceerd is. Onze voeding bevat te weinig B11 (=foliumzuur) en dan bovendien in een complexe vorm: het moet eerst worden vrijgemaakt voordat we het kunnen opnemen. Beste vorm: een multivitaminepreparaat is beter dan een foliumzuur supplement omdat we dan ook meteen de andere B-vitaminen voldoende binnen krijgen, en tegelijk vitamine C en E. De combinatie van deze vitamines werkt het best.

Aanbevolen dosis foliumzuur: 400 mcg (ADH: 200 mcg).

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine die slechts kortdurend in het menselijk lichaam blijft. Om die reden is het beste om de inname over de dag te verdelen, bijvoorbeeld bij iedere maaltijd en vlak voor het slapen gaan. De zogenaamde timerelease tabletten (die langzaam in de darmen een hoeveelheid afgeven) hebben geen of weinig voordeel. Beste vorm: magnesium-ascorbaat.

Aanbevolen dagdosis: 100-2000 mg (ADH: 60 mg)

Het is verstandig om megadoseringen af te stemmen met uw behandelend arts of een arts gespecialiseerd in voeding.

Vitamine E

Sommige natuurgeneeskundige of orthomoleculaire artsen adviseren een zeer hoge dosis aan voor preventie van hart- en vaatziekten (400 mg of hoger). Het is verstandig om megadoseringen af te stemmen met uw behandelend arts of een arts gespecialiseerd in voeding. Beste vorm: de natuurlijk (D-)vorm ook wel d-alfa-tocoferol genoemd.

Aanbevolen dagdosis: 30-200 mg (ADH: 10 mg)

N.B.: voor alle andere, hier niet verder beschreven vitamines, geldt in het algemeen dat niet meer dan 1-3x de ADH nodig is.

Proefschrift: Extra foliumzuur voor alle Nederlanders nodig

In een proefschrift aan de Rijksuniversiteit in Groningen, waarop dr. Rebecca Fokkema november 2003 cum laude promoveerde, is geconstateerd dat een tekort aan foliumzuur in Nederland veelvuldig voorkomt en de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten is. Iedere Nederlander zou volgens het onderzoek een foliumzuursupplement moeten gebruiken.