Beroerte en de Pil

Zonder dat we het doorhebben, kunnen ogenschijnlijk onschuldige medicijnen een negatieve invloed op hart en vaten hebben. Sommige medicatie vergroot zelfs het risico op levensbedreigende aandoeningen. Dit is zo met de anticonceptiepil.
Onder Nederlandse vrouwen is de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Toch wordt dit niet zonder gevaar geslikt: de anticonceptiepil kan de kans op een beroerte vertienvoudigen. In deze nieuwsbrief leest u daar meer over. Ook maakt u kennis met anticonceptiemethoden die onschadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Leefstijlkeuzes zijn van invloed op onze gezondheid.
Op het gebied van anticonceptie maken vrouwen soms (onbewust) keuzes die hen kunnen schaden.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het slikken van de anticonceptiepil zo’n keuze is. Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital uit de Amerikaanse stad Boston, stelden in 2018 vast dat vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken en aan aura-migraines lijden, vaker een beroerte krijgen (bron: Stroke, 2018; 49:518-23). Ook blijkt uit het onderzoek dat roken in combinatie met de anticonceptiepil het risico op een beroerte vertienvoudigt. Vrouwen die de pil slikken, niet roken en niet lijden aan migraine, hebben volgens het onderzoek nog steeds tachtig procent meer kans op een ischemische beroerte (een beroerte door geblokkeerde bloedtoevoer) dan vrouwen die de anticonceptiepil niet gebruiken.

Naast migraine en roken, zijn een hoge bloeddruk en diabetes ook risicofactoren in combinatie met gebruik van de anticonceptiepil. De onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital adviseren vrouwen met twee of meer van deze risicofactoren te stoppen met de anticonceptiepil.
De conclusie van het onderzoek uit 2018 kwam niet onverwachts. In het jaar 2000 werd aangetoond dat het gebruik van de anticonceptiepil de kans op een ischemische beroerte vergroot (bron: JAMA. 2000 Jul 5;284(1):72-8.). Onderzoekers van de Universiteit van Californië stelden tijdens dat onderzoek vast dat deze kans door een lagere oestrogeendosering in de pil wordt verkleind, maar dat er nog steeds een verhoogd risico bestaat. Volgens dit onderzoek veroorzaakt de pil jaarlijks één ischemische beroerte per 24 duizend niet-rokende vrouwen met een normale bloeddruk.

Aura-migraine

Eerder onderzoek concludeerde echter dat de anticonceptiepil de kans op een beroerte niet verhoogt.
Deze conclusie lijkt in strijd met de onderzoeksresultaten uit 2018 van het Brigham and Women’s Hospital.
Ware het niet dat het eerdere onderzoek uitging van een hemorragische beroerte (hersenbloeding). Bij het onderzoek uit 2018 gaat het om een ischemische beroerte, welke met 85 procent van alle beroertes het vaakst voor komt.

Ischemische beroerte