Acupunctuur bij hart- en vaatziekten

Acupunctuur en reguliere zorg

Acupunctuur kan veel reguliere behandelingen ondersteunen en soelaas bieden bij klachten waar de reguliere geneeskunde geen remedie voor heeft. Ook bij hart- en vaatziekten kan acupunctuur een belangrijke extra steun zijn voor patiënten. Van oudsher is de insteek van de acupunctuur niet om symptomen van ziektes te bestrijden, maar om de gezondheid te handhaven en te herstellen door lichaam èn geest in balans te brengen en te houden.

Acupunctuur staat overigens niet op zich. Het is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), ook wel aangeduid als TCM, de afkorting van de Engelse term ‘Traditional Chinese Medicine’. Bij de TCG horen ook een kruidenleer, een voedingsleer, een vorm van massage (tuina) en bewegingsvoorschriften. Van de laatste is tai chi het bekendst in Nederland, en ook qigong wordt steeds bekender.

Als Fonds voor het Hart adviseren we mensen over het algemeen om overleg te plegen met een arts bij de afweging om acupunctuur in te zetten bij de preventie of behandeling van hart en vaatziekten. Dit kan de eigen huisarts zijn, de cardioloog, of een arts die zich ook in acupunctuur heeft bekwaamd. Het gebeurt wel dat de acupuncturist patiënten terugverwijst naar hun huisarts. Andersom raden huisartsen hun patiënten ook vaak acupunctuur aan.

Qigong (uitspraak:tsjie ghong) is een serie oefeningen waarbij men volgens een vast patroon beweegt. Soms worden houdingen ook langer aangehouden. De ademhaling is hierbij zeer belangrijk. Door al deze oefeningen zou de Qi (de levensenergie) beter gaan stromen.