Wat is mindfulness?

Mindfulness - wat zich het beste laat vertalen als opmerkzaamheid - is een nieuwe stroming binnen de psychotherapie waarbij alles draait om 'leven met aandacht'. Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude boeddhistische meditatietechnieken, gecombineerd met yoga en kennis uit de westerse psychologie. In een intensieve training van acht weken leren deel­nemers zich een andere levenshouding aan: bewust­wording van alles was zich voordoet in het hier en nu, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen.

De belangstelling voor deze vorm van aandachttrai­ning neemt de laatste jaren sterk toe en er komt ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat een training in Mindfulness langdurig positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maag­darmproblemen, stress, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten kan Mindfulness de kwaliteit van leven verbeteren.

Korte geschiedenis

De training werd in 1979 opgezet door Jon Kabat -Zinn, een Amerikaanse microbioloog, werkzaam in een academisch zieken­huis. Hij wilde iets doen voor patiënten die uitbehandeld waren en die 'maar moesten leren leven met hun ziekte'. Kabat-Zin bedacht een vorm van aandachtsgerichte meditatie waardoor mensen beter zouden leren omgaan met pijn, verdriet en angst. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). De resultaten waren van meet af aan zeer positief: de fysieke klachten van patiënten namen af en men voelde zich psychisch een stuk beter. Het programma werd standaard ingevoerd in het ziekenhuis; inmiddels hebben duizenden mensen de training gevolgd.