Heeft iedereen evenveel vitamine E nodig?

Waarom zit er zo vaak vitamine E in gezichtscrèmes?

Dat is niet omdat het goed is voor onze huid, zoals de reclame ons wil doen geloven, maar omdat het toevoegen van een anti-oxidant (en vitamine E is een anti-oxidant) ervoor zorgt dat de vetten in de crème minder snel bederven onder invloed van zuurstof.

In november 2015 verscheen in het American Journal of Nutrition een verslag van een onderzoek naar hoe goed een vitamine-E-supplement wordt opgenomen in combinatie met melk. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Amerikaanse National Dairy Council, een zuivelorganisatie.
Uit eerder onderzoek is bekend dat zonder vet slechts tien procent van de vitamine E wordt opgenomen. In combinatie met melk lag het percentage tussen de 26,1 en 29,5. Het vetgehalte van de melk maakte hierbij niet uit.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij tien gezonde mensen en tien mensen met metabool syndroom. De onderzoekers gebruikten alfa-tocoferol als supplement, omdat dit de vorm is die voorkomt in veel plantaardige oliën, noten en zaden. In supplementen wordt echter meestal alfa-tocoferylacetaat gebruikt, dus het is niet zeker of de uitkomsten van dit onderzoek ook voor deze supplementen opgaan.
Het slechte nieuws van dit onderzoek is dat de mensen met metabool syndroom minder goed vitamine E opnemen. Mensen met metabool syndroom hebben meestal (ernstig) overgewicht, en hierboven zagen we al dat mensen met ernstig overgewicht problemen kunnen hebben met de opname van vitamine E.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met het metabool syndroom een hogere behoefte hebben aan vitamine E dan gezonde mensen, omdat hun lichaam de stof minder goed opneemt. Gewichtsverlies is een goede methode om de opname van vitamine E te verbeteren.
Eén van de manieren om af te vallen is om de hoeveelheid vet die men binnenkrijgt, te beperken. Maar vitamine E zit nu juist in voedingsmiddelen die vet bevatten. Bovendien is vet nodig om vitamine E beschikbaar te maken voor het lichaam.
Zo kan de oplossing dus het probleem verergeren. De hoofdauteur van het artikel Richard Bruno zegt dan ook dat het belangrijk is dat mensen met ernstig overgewicht goed begeleid worden en voorgelicht over de juiste samenstelling van hun dieet.
Bruno is nu bezig vast te stellen hoeveel extra vitamine E mensen met metabool syndroom precies nodig hebben.

Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom wordt tegenwoordig gezien als één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Kenmerken van het metabool syndroom zijn veel vet in de buik, hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel, laag HDL-cholesterol (de zogenaamde goede cholesterol) en een hoge concentratie van triglyceriden in het bloed. Als iemand drie van deze vijf kenmerken heeft, geeft dat al een duidelijk verhoogd risico voor hart- en vaatziekten.