Richtlijnen voor goede voeding

De eerste richtlijnen dateren van 1986. Deze waren opgesteld door de Voedingsraad, die in 1996 is opgegaan in de Gezondheidsraad. De tweede versie van de richtlijnen verscheen twintig jaar later in 2006. De derde versie liet
minder lang op zich wachten en volgde binnen tien jaar.
Het doel van de richtlijnen is aanbevelingen te doen voor een voedingspatroon dat de gezondheid bevordert
en chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, helpt voorkomen.
In de eerste richtlijnen werd er nog vooral over voeding gesproken in termen van voedingsstoffen. Dat zijn bijvoorbeeld vetzuren, suikers, voedingsvezel, cholesterol, keukenzout, alcohol, vitamines en mineralen.
In de latere richtlijnen is er veel meer aandacht voor voedingsmiddelen. U moet daarbij niet denken aan zeer bewerkte producten zoals pizza of kant-en-klaarmaaltijden, maar aan onbewerkte voedingsmiddelen zoals vis, groente en fruit. Overigens worden er in de richtlijnen wel bewerkte voedingsmiddelen besproken, maar dat zijn dan basisproducten zoals kaas, brood en pasta.
De richtlijnen zijn vooral gericht op volwassenen.
Zwangere vrouwen, baby’s en kinderen onder de twee jaar worden nadrukkelijk uitgezonderd. Richtlijnen voor deze groepen zullen in 2017 volgen. Voor oudere kinderen moeten de richtlijnen in de praktijk aangepast worden.
De commissie heeft gebruik gemaakt van wetenschappelijke onderzoeken die voor juli 2014 gepubliceerd zijn. Later verschenen artikelen zijn niet meer meegenomen.
De complete tekst van de nieuwe richtlijnen, plus allerlei achterliggende documenten, is te lezen en te downloaden
op de site van de Gezondheidsraad (https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015). Hieronder bespreken we de richtlijnen stuk voor stuk.