Vitamine D en hart- en vaatziekten

Er wordt inmiddels onderzoek gedaan naar het effect van vitamine D op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

In de VS loopt tot in 2016 het VITAL onderzoek. Dit is een groot onderzoek bij 20.000 mensen om te zien of 50 mcg vitamine D of 1000 mg visolie per dag het risico op kanker, hartaanvallen en beroertes verkleint.

In Kopenhagen is een groot bevolkingsonderzoek afgerond naar het verband tussen aderverkalking en hartinfarcten, en het niveau aan vitamine D in het bloed. In datzelfde verband zijn ook een aantal gepubliceerde studies geanalyseerd. Alles wees uit dat hoe lager het vitamine D-niveau in het bloed was, des te groter het risico was van aderverkalking, een hartinfarct en een vroegtijdige dood.

Er zijn aanwijzingen dat het lichaam ruim 100 mcg vitamine D per dag kan gebruiken. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat ieder weefsel en iedere cel in het lichaam receptoren heeft voor vitamine D. Er lijkt een hiërarchie te bestaan in de volgorde waarin het lichaam vitamine D gebruikt. Signaaltransductie – het doorgeven van signalen binnen een cel – en stofwisselingsfuncties zijn het belangrijkst. Pas daarna zijn andere processen aan de beurt.

De nieuwe inzichten geven aan dat de oude adviezen voor vitamine D niet meer deden dan gebreksziekten voorkomen. Er zijn duidelijke signalen dat vitamine D ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten belangrijk kan zijn.

Het is dus een goed idee om ’s zomers van de zon te genieten, maar met mate, want het risico op huidkanker blijft reëel. Het feit dat er vitamine D in zit, is nog een extra reden om regelmatig vette vis te eten. Zeker ’s winters is het goed om een vitamine D supplement in te nemen, en ook ’s zomers voor mensen die niet vaak genoeg buiten komen wanneer de zon hoog aan de hemel staat. En gaat dat niet op voor de meesten van ons?

Als u grote doses vitamine D wilt innemen, is het raadzaam om eerst met uw arts te overleggen.