Keukenzout en voedingssupplementen

Het advies voor keukenzout (natriumchloride) blijft hetzelfde: maximaal 6 gram per dag. De gemiddelde dagelijkse consumptie ligt in Nederland hoger: 10 gram voor mannen en 7,5 gram voor vrouwen.
Slechts zo’n 20 procent hiervan voegen we zelf aan het eten toe, bij het koken of op tafel. De rest wordt door de producenten toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood, kaas, worst, hartige snacks en kant-en-klaar maaltijden.
De commissie acht het bewezen dat het verlagen van de inname van natrium de bloeddruk verlaagt, met name bij mensen die al een verhoogde bloeddruk hebben.
De inname van natrium hangt nauw samen met die van kalium. De commissie acht het aangetoond dat het verhogen van de van inname van kalium de kans op een beroerte verkleint, omdat kalium de bloeddruk verlaagt bij mensen met hoge bloeddruk.
Als de richtlijnen voor het eten van groente, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten worden gevolgd, gaat de inname van kalium vanzelf omhoog. De commissie vindt het dan ook onnodig om extra kalium in te nemen.
Datzelfde geldt voor alle andere voedingssupplementen, behoudens een paar uitzonderingen zoals vitamine D voor bepaalde bevolkingsgroepen (voor meer informatie zie vitamine D), foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden, en vitamine B12 voor veganisten (voor meer informatie over vitamine B12 en foliumzuur, zie homocysteïne en foliumzuur).